HÁMOR VILMOS
www.hamorvili.hu- Valahol olvastam, hogy a jó és a rossz együtt vették ki albérletüket bennünk. Néha érzem is civódásukat. Ha a jó kerekedik felül, mindenkiben és mindenben a szépet, a jót látom, mondhatni, már-már nem is a földön járok, hanem tán húsz-harminc centivel feljebb, ahol pipacsfejek cirógatják talpamat. És bár nincs mindenhol virág, képzeletemnek semmi sem szabhat határt: utamra képzelem őket.

Megjelent a
Mosolyszüret java-borsa

Bolhapiac

"Talpfákon állva pereg előtte a múlt éjszaka: a szedőterem ablaka könyökétől nyílik résnyire, bemászik, felpattintja a kapcsolót, zümmögve bújik elő a neonfény, a petitszekrény elé áll, és vinkelébe szedi, szedi, szedi a kenyérírás betűit, hizlalja a sorokat, ujjaihoz festék tapad, a csend fenséges nyomdaillatából mélyeket szippant, majd amikor hajnali félhármat kakukkol a falióra, visszapotyogtatja az ólombetűket, és..."
(Részlet a Bolhapiac című könyvből.)

A Győrött élő szerző megfogadta József Attila szavait, mely szerint "A hetedik te magad légy!"; három évtized - pincében őrzött - szépprózáiból állította össze hetedik kötetét. A Bolhapiac lapjai közt bolyongó olvasók megismerhetik a múlt század hetvenes éveiben eszmélő fiatalok életkörülményeit, az akkor még létező ólombetűs birodalomban átélt hétköznapok - kulisszatitkokat is kifecsegő - világát, a fillérezés, a szerelem, az aggódás, a mások hiányából fakadó szomorúság, valamint az életben fellelhető derű kínálta örömök krónikáit is.
A "lementem a pincébe" nyitófejezetben a még betűszedő nyomdász írói szárnybontogatását reprezentáló, főként vidám írások követik egymást, a "vajat csipegetni" oldalain a filléres emlékekről szóló novellák, tárcák és elbeszélések kaptak helyet, míg a "nem jön már az édesanyám" kisprózáiban szülei, magyartanára, grafikusbarátja és Kormos István alakját idézi meg. A "hátba veregetni" ciklus az emberré válás időszakában született írásokat, a "nád közé bújtam" pedig a tiltott szerelem "opuszait" köti csokorba. A "nádsípot fújtam" zárófejezetben az 1974-75-ben írt s díjazott Egy ház eladó című, eddig kiadatlan kisregény olvasható. Hámor Vilmos bolhapiacán a kincseket kereső olvasó kedvére szemezhet az írásokat illusztráló húsz grafikával, melyek alkotója a 2000-ben elhunyt Ámon László grafikus- és festőművész.
(Részlet a Bolhapiac című könyvből.)
SZEDŐSZEKRÉNY

Legfőbb ideje volt, hogy Hámor Vilmos író, újságíró az Isten ege alatt kiadja két új kötetét. Az egyikbe hírességek kerültek, élők, holtak és halhatatlan nagyok, magnószalagról lejegyzett beszélgetések, a másikba - néhai Ámon László grafikusművész rajzaival - novellák, egy kisregény is, tanulságos dolgok világról, emberekről, mimagunkról, fölszántott emberi lelkekről. Hámor Vilmos sose "szépet" akar írni, hanem igazat. Pontosan, kifejezően, jól, lényegre törően. Közben felhasznált minden alkalmat a játékra. A második kötetben végignézett az életén, átadva a jövőnek, a fiataloknak sok minden, akik semmit sem tudnak például a szedőszekrényről, a régi nyomda és a redakció  hangulatáról. (Joó József, Szerinted és a Bolhapiac című kötetről)