HÁMOR VILMOS
www.hamorvili.hu- Valahol olvastam, hogy a jó és a rossz együtt vették ki albérletüket bennünk. Néha érzem is civódásukat. Ha a jó kerekedik felül, mindenkiben és mindenben a szépet, a jót látom, mondhatni, már-már nem is a földön járok, hanem tán húsz-harminc centivel feljebb, ahol pipacsfejek cirógatják talpamat. És bár nincs mindenhol virág, képzeletemnek semmi sem szabhat határt: utamra képzelem őket.

Megjelent a
Mosolyszüret java-borsa

Pepitatestű Gombóc kalandjai

A Kilenc hattyút ringató tavon innen és a Kapirgálódombon túl, az illatozó Hársfaerdő kellős szélénél kéklő kökénybokorban talált rá Pepitatestű Gombócra Zsöle bácsi. A hol-ilyen-hol-olyan kalapos vasutas nyomban ki is nevezte őt Hivatásos Mozdonymegállítónak. Amikor a leereszkedni nem tudó beteg sorompó meggyógyult, Hősünk bánatában világgá gurult. Vele tartott a mézaranyszínű hajú lányka labdájának pirulós pöttye is. A homokdűnék birodalmába érve Millancs madárral, Giliszta Gerzsonnal, Tyukicával, Futórózsával, valamint Miska bá két kutyájával, Irgum Imrussal és Burgum Bécivel beneveztek a sivatagi futóversenyre. Az izgalmakban bővelkedő viadalon kiderült, hogy nem minden csőr veszélyes, és nem minden vetélytárs szívtelen. A célba érkezés megható perceit megkoronázva Pötyike és Pepitatestű Gombóc kimondta a holtomiglan-holtodiglant Surkó bohóc előtt. Ám az igazi csoda csak ezután következett. Álomtündér varázscirkuszában - csiribí és csiribá! - porondra léptek Sosemvoltország artistái...
A Pepitatestű Gombóc kalandjairól szóló meséből megtudhatod, Zsöle bácsi melyik dédelgetett álma vált valóra. Nem marad titok az sem, hogy az égből pottyant háromszarvacskás Plumpuding milyen furmányosan repült vissza a Boldogolygóra...

A szerző e könyv eladási árának húsz százalékával támogatja a bohócdoktorok áldásos tevékenységét, amellyel elviselhetőbbé teszik a beteg gyermekek kórházban töltött napjait.

Hámor Vilmos meséje, Ámon László rajzai

"A Kilenc hattyút ringató tavon innen és a Kapirgálódombon túl, az illatozó Hársfaerdő kellős szélénél éldegélt egy javakorabeli vasutas, akinek csuda érdekes botja volt, a végén lapos-kerek nemtudommivel. És amikor ezt a magasba tartotta, megálltak a vonatok. Vagy gurulni kezdtek, ha épp álltak" - kezdődik Hámor Vilmos meséje. A kötetet először a IX. Győri Könyvszalonon mutatták be, érdeklődő sokaság előtt. A szerző az olvasói ár húsz százalékával a bohócdoktorok tevékenységét segíti, azokét, akik elviselhetőbbé teszik a beteg gyermekek kórházban töltött napjait.
Vannak kollégák, akikre jó emlékezni, és van könyv (Pepitatestű Gombóc kalandjai), melyet immár emlékként lehet idézni. Hámor Vilmos író, újságíró meséjét és néhai Ámon László grafikusművész rajzait tartalmazza a kötet. Napközben is olvasható esti mese - kapjuk a belső címlapon az eligazítást, s ha elfogadjuk a szerző ajánlatát, akkor délelőtt vesszük kézbe. A szemre is szép könyvet tervezte, a rajzokat gondozta és színezte: Kurcsis László. Nyomta a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. Lehet, a régi újságokból összegyűjtött fekete-fehér grafikákkal is élvezhettünk volna az eseményeket, a kalandokat, de aligha kell ítélkezőn ráolvasni a szerző fejére a változtatást, a világ és a mese a színeket igényli...
Azok várakozásának felel meg a mesekönyv, akik kalandokat és tanulságokat keresnek. Könnyű azt mondani, hogy Hősünk (a kökénybokor alól kandikál Zsöle bácsira, a talpfaőrre, sínmesterre, névadójára) hamar meghódítja a fogékony korosztályt. Romantikus merészséggel máris gurulhatunk a földkerekség legokosabb gombócával, aztán Pötyikével, potyautasként, hogy részt vegyünk a sivatagi futóversenyen és az oázisban vendégszereplő cirkusz búcsúelőadásán.
Hámor Vilmos termékeny szerző. Új könyvével új utakat próbál bejárni, ahol sarkantyús Tyukica és Futórózsa készül a nagy versenyre, meg Giliszta Gerzson és Millancs, a madár. Sosemvolt ország artistái közé vezet az út, a porondon még Négyszemű Kecske is kápráztatja a közönséget, akárcsak utóbb a légi jármű, a fellengér és Oflodor (Rodolfo) csodakenceficéje. A könyvben nem sok a mellékes történet, fut a cselekmény, fölösleges bonyolítások nélkül. A szerző - ki-kiszól, bevonja az olvasót, a hallgatót a történetbe: "ha Pepitatestű Gombóc az újabb kalandok közben úgy elpilled, hogy párnádra szenderülne, akkor vigyázol rá?","segítesz számolni a tapsifülesnek?", "kérlek rá, ha elálmosodtál volna, akkor várj még csöppet az elalvással" - megteremtett egy hőst.
Kalandkönyvvel ülünk szemben, amiben minden lehet.
Mese írásánál is nehéz megtalálni az arányokat lényeges és lényegtelen között. Még nagyobb mutatvány, kiválogatott rajzokhoz passzítani a kilenc fejezetet. Hámor Vilmos nem veszti el bátorságát, kedvét, élénkségét, igyekszik, hogy szereplői a mese igényének megfeleljenek, hogy belőle is, az őt körülvevő világból is hordozzanak ismereteket, tapasztalatokat. Egészet alkot szöveg és képanyag, jól megteremtettek a szituációk és dialógusok, a mesekönyv azt is tanítja, amit a fogékony gyermeknek, az embernek előbb-utóbb meg kell tanulnia, hogy legjobb hite szerint legyen az - aki. Stoppervekkeres Nyuszóca, cirkuszigazgató, porondmester, trombitájából virágokat varázsoló Benjámin, Pepitatestű Gombóc, Zsöle bácsi, író, grafikusművész.

Joó József
a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár
internetes kulturális magazinja,
a Győri Szalon felelős szerkesztője

Visszhang

Kedves Vili! Szívből gratulálok legújabb művedhez, és köszönöm az élményt, amit már a könyvszalon pódiumán nyújtottál. Az azt követő tömeges megtámadtatásod részesévé nem szerettem volna válni, ugyanakkor azt sem szeretném, ha a számomra legfontosabb emberke - a hamarosan 2 éves Marci unokám - leendő könyvtárának nem lehetne egyik alapozó műve az általad dedikált szép mesekönyv. Kérem tehát, jelöld meg, van-e lehetőségem valamelyik győri könyvesboltban megvenni, és otthagyva általad ajánlva később átvenni az ő számára ezt a könyvet.
Szívemből kívánom, hogy írjál tovább, őrizd meg örökös derűdet, kiegyensúlyozottságodat, aminek még a kisugárzása is jótékony hatással van a környezetedre.
Üdvözöllek: Csonka Feri

A magam és a lányaim nevében nagyon sok szeretettel gratulálunk a vasárnapi könyvbemutatódhoz. Nagyon jó volt hallgatni téged és hallani azokat az értékeket, amiket te gondolsz és képviselsz. A mai rohanó világban egyre kevesebb az ilyen családcentrikus, kedves ember. Jó volt ott lenni és kikapcsolódni, a lelkünk is megpihent és felfrissült egy kicsit. Üdvözlettel: Lovászné Erika és a lányaim: Eri és Adri (és természetesen a párom is, de ő egyéb elfoglaltság miatt nem tudott ott lenni, azóta is sajnálja, de a könyvet lapozgatja, mert imádja a meséket).

Kedves Vili! Nagyon köszönjük támogatását, és hogy alapítványunkra gondolt. Kívánom, hogy könyve sikeres legyen, és a gyerekek megszeressék az olvasást - ez szerintem a mai elvadult világban nagyon fontos. Remélem, a Pepitatestű Gombóc kalandjai című könyve sok kisgyerek polcára felkerül. Támogatását köszönettel vesszük, a beteg gyermekek mosolyával próbáljuk meghálálni! További sok sikert és egészséget, hogy még több gyerekeknek szóló könyv szülessen gondolataiból.
Őszinte tisztelettel: Balogh László/Lala bohóc, Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, kuratóriumi elnök.